maandag 23 juli 2012

Out Of Africa


Bijna 11 maanden waren we in Afrika. We hebben gereisd, gewerkt & gewwoofft. We hebben gelift, op minibusjes gezeten, een auto gekocht en die later weer verkocht. We hebben momenten gekend van miserie en momenten gekend van diep geluk. We hebben dieren gezien, zandduinen, oceanen, meren & rivieren.

We kregen al enkele keren de voorspelbare vraag: wat was nu het beste? Wat zou je iemand aanraden?
Da’s moeilijk te zeggen. We hebben 10 landen gezien, en elk land heeft iets verschillend te bieden. Malawi is erg compact (naar Afrikaanse normen) en de mensen zijn er erg vriendelijk. Mozambique heeft z’n prachtige kustlijn en z’n corrupte flikken. Zuid-Afrika heeft een rijke politieke geschiedenis, en de best toegankelijke wildparken. Swaziland heeft z’n geschifte koning & Lesotho heeft geen wegen. Namibia is dan weer beroemd om z’n zandduinen en de Himba volkeren. Botswana heeft de Okavango Delta en de grootste zoutmeren van het continent. Zambia & Zimbabwe liggen broederlijk naast elkaar, met de Victoria Falls tussen hen in. En Tanzania heeft De Grote Trek & Zanzibar. Voor ieder wat wils dus.
We hebben wel lijstjes gemaakt (top 10, beste campingplaatsen, beste wildparken, meest corrupte politie, ...), maar die gaan we hier zomaar niet neerpennen. Want alles wat we gezien en gedaan hebben heeft z’n waarde, het hangt er maar vanaf wat je wil.

Maar na een jaar in Afrika zijn wij ook niet meer gevoelloos voor corruptie: betaal ons een pintje en we vertellen je onze favorieten!

  
The African Story
Afrika is niet enkel het continent dat beroemd is voor zijn wildparken. Het is helaas ook het continent met een belabberde economie & politiek, én het enige continent waar tientallen jaren van donorgeld, NGO’s en goede bedoelingen niets of weinig hebben uitgehaald.
We vertrokken niet naar Afrika enkel en alleen om te reizen. We wilden ook een beetje de wereld redden. We hebben talloze projecten gezien: grote & kleine, goeie & slechte. We kunnen moeilijk ontkennen dat we ontgoocheld zijn op dit vlak. Veel projecten starten vanuit goede bedoelingen, maar zijn amper of niet doordacht. Weinig projecten maken gebruik van de plaatselijke knowhow en mankracht om projecten te realiseren, of stoten op fatalisme & ‘je m’en foutisme’ bij de lokale bevolking. Veel goede doelen steken een hoop geld in een mooie blinkende Land Rover en een mooi bureel, waarna een hoop geld blijft kleven aan de handen van politici.  Zo blijven er niet veel middelen over om een wezenlijk verschil te maken.
We hebben heel wat gelezen over de politieke geschiedenis van Afrika, ook over de zin of onzin van internationale hulp. We hebben zelf verschillende projecten gezien die goed bedoeld waren, maar nergens toe leiden. Op dat vlak was het een ontnuchterende ervaring. We komen een pak realistischer terug naar huis.
Een toepasselijke quote van Paul Theroux: “Wonderful people, terrible government. The African story.”
Gelukkig mochten we ook enkele goede projecten ontdekken: Music Crossroads, het South African National Youth Orchestra & de Tujatane school zijn voorbeelden van hoe het wél kan!


Stanley & Livingstone achterna
Onze reis was ook een ontdekkingsreis. We hebben niet enkel voor ons ongekende plaatsen ‘ontdekt’, we hebben ook onszelf beter leren kennen. 10 maanden waren Evy & ik 24/7 bij elkaar. Alles deden we samen, of toch bijna. Als je continu bij elkaar bent, leer je snel elkaars kleine en grote kantjes kennen. We hebben voor tal van uitdagingen gestaan en we zijn er elke keer samen doorgekomen. Het klinkt misschien wat té gemakkelijk, maar ik vind dat het fantastisch is gegaan. Die paar keer dat we kibbelden was het omdat één van ons zijn/haar geduld op was met het wachten op een minibus, of omdat de één gefrustreerd was omwille van het zoveelste van-het-kastje-naar-de-muur-gestuurd-worden-en-terug.

Evy is m’n ideale reismaatje gebleken. En waar ik erg genoten heb van m’n “onafhankelijkheid” tijdens m’n reis door Australië, kan ik me niet voorstellen dat ik met iemand anders deze reis had kunnen maken.


En nu?
Nu keren we terug naar huis. Antwerpen, België. Een beetje zoals het cliché: financieel arm, maar ontzettend rijk aan ervaringen. We keren naar Antwerpen zonder vaste woonplaats, allebei werkloos. Dus thuis begint een nieuw avontuur: op zoek gaan naar een gezellig stekje voor ons twee, de eindeloze zoektocht naar een boeiende job.
Maar nog veel belangrijker, ervoor zorgen dat Evy & ik een topteam blijven!

Tot gauw!
Wim 

P.S.: Als aflsuiter vonden we nog een leuke tekst op een wijnfles:

Be passionate,
Love,
Dream big,
Be spontaneous,
Celebrate,
Change the world or go home!

1 opmerking:

  1. Hoewel ge net zijt thuis gekomen,
    moet het mooiste deel van uw reis eigenlijk nog beginnen
    een ander perspectief op uw eigen wereld

    go home and change your world :-)

    liefs,
    Tina

    BeantwoordenVerwijderen